Del Ponte: Predložiću uslovljavanje

Karla del Ponte kaže da će od EU tražiti da uslovi potpisivanje Sporazuma sa Srbijom završetkom saradnje s Hagom.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 26.10.2007.

07:58

Default images

"Nadam se pozitivnim rezultatima veoma uskoro", rekla je glavna tužiteljka Haškog tribunala na kraju dvodnevne posete Srbiji, na seminaru Rouz-Rot u organizaciji parlamentarne skupštine NATO i Skupštine Srbije.

Ona je ponovila da je "sigurna" da se Ratko Mladić krije u Srbiji, a Radovan Karadžić negde u regionu, ali je podvukla da je njena dužnost da kao tužilac Haškog tribunala od Srbije traži da učini sve na hapšenju preostale četvorice haških optuženika, bez obzira gde se oni nalazili.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala je rekla da će od Evropske unije zatražiti da potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa Srbijom uslovi završetkom saradnje sa tribunalom, ali i da je spremna da obavesti EU o svakom napretku u saradnji.

Posle posete Beogradu, Karla del Ponte će u ponedeljak u Briselu o napretku Srbije u saradnji sa Haškim tribunalom razgovarati sa komesarom za proširenje EU Olijem Renom. .

Ljajić: 91 posto zahteva ispunjeno

Rasim Ljajiæ (Beta)
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ponovio je da u Srbiji postoji politička volja za saradnju sa tim sudom što dokazuje činjenica da je do sada ispunjeno 91 odsto žahteva za izručenje haških optuženika - od ukupno 46 izručeno je njih 42.

Govoreći na seminaru Rouz-Rot, Ljajić je kazao da je izručenje preostalih optuženika tehničko pitanje a ne pitanje političke volje i dodao da tome u prilog govori i podatak da je 11 optuženika uhapšeno u Srbiji, 27 se dobrovoljno predalo a četvorica su uhapšena u drugim državama.

"Jedino da mi koji radimo na saradnji sa Haškim tribunalom dobrovoljno odemo i zatvorimo se tamo kako bismo pokazali da postoji volja za saradnju", naglasio je Ljajić.

"Po kojoj logici bi neko štitio preostalu četvoricu optuženika kada je toliko njih izručeno? Po kojoj logici bi neko štitio Stojana Župljanina kada većina građana i ne zna ko je on", rekao je Ljajić i dodao da bi bilo iluizorno očekivati da bi hapšenje nekog od njih moglo da izazove nerede ili demonstracije u zemlji.

Dodao je i da je od 1.692 dokumenta koje je tužilaštvo zatražilo od Srbije, u 98 odsto slučajeva odgovoreno pozitivno i da su spisi dostavljeni kao i da je 500 osoba, zbog svedočenja, oslobođeno obaveze čuvanja državne tajne.

Pokazatelj političke volje je i to što smo otvorili vojne arhive a radi se i na omogućavanju uvida u arhive Bezbednosno-informativne agencije, rekao je on.

On je istakao da se, prema operativnim podacima koje poseduje, Ratko Mladić do 1. juna 2002. godine skrivao u vojnim objektima, nakon toga u stanovima u Beogradu a zatim u mestima van Beograda i da ti podaci pokazuju da je on u periodu od decembra 2005. do februara 2006. bio u Srbiji.

"Nemamo saznanja gde je Mladić sada", rekao je on i naglasio da ne postoje podaci ni gde se skrivaju Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić.

Navodi Karle del Ponte da je Ratko Mladić na teritoriji Srbije su metod pritiska, a ne proizvod informacija kazao je ranije tokom dana Rasim Ljajić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom ocenjuje i da će Karla del Ponte tvrditi da je Mladić u Srbiji sve dok ne bude izručen Tribunalu. I u Tribunalu i u dobrom delu međunarodne zajednice vlada uverenje da će se Mladić naći u Hagu ako Srbija bude pod konstantnim pritiskom", rekao je Ljajić.

Koordinator za sprovođenje Akcionog plana Rasim Ljajić izjavio je da je Del Ponteova zadovoljna što je haškim istražiteljima dozvoljen pristup državnim i vojnim arhivama i da je preostalo još da se nađe rešenje za arhive BIA:

"Tokom današnjeg dana tražimo modalitet da se, s jedne strane, obezbedi modalitet funkcionisanja jedne bezbednosne službe. Ne možete omogućiti nesmetan i neograničen pristup jedne bezbednosne agencije, a s druge strane, naša je želja i interes da Tribunal dobije ona dokumenta za one procese koji se vode pred tim sudom, i ja se nadam da ćemo pronaći jedno kompromisno rešenje. Juče smo o tom rešenju razgovarali, danas se ti razgovori nastavljaju", kazao je on.

Karla del Ponte razgovarala s Tadićem i Koštunicom

Karla del Ponte (FoNet)
Predsednik Srbije Boris Tadić preneo je, u razgovoru sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte, da Srbija čini sve da se završi saradnja sa tim sudom i da je državni interes da se optuženi za ratne zločine nađu u Hagu.

U saopštenju iz kabineta predsednika navodi se da je Tadić preneo Del Ponteovoj da državni organi i institucije rade svakodnevno sve što je u domenu njihovih nadležnosti kako bi se locirali i uhapsili preostali haški begunci.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je na sastanku s Del Ponteovom ukazao da postoji rešenost i politička volja da se u potpunosti završi saradnja sa Tribunalom u Hagu. Koštunica je naglasio da je pre svega u interesu Srbije da ispuni svoje međunarodne obaveze i okonča saradnju sa Tribunalom, kaže se u saopštenju iz Koštuničinog kabineta nakon sastanka.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je na sastanku naglasila da je za Tribunal veoma važno da se optuženi što pre nađu pred tim sudom.

Na sastanku su učestvovali i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Miodrag Rakić. Juče je o saradnji Srbije s Tribunalom i hapšenju preostalih begunaca razgovarala s koordinatorima Akcionog plana Rasimom Ljajićem i Vladimirom Vukčevićem, šefovima bezbednosnih agencija Radetom Bulatovićem i Svetkom Kovačem i direktorom policije Miloradom Veljovićem.

Rasim Ljajić je danas izjavio da je Karli del Ponte, s kojom se juče sastao, ukazao da bi za sve koji rade na sprovođenju Akcionog plana bilo obeshrabrujuće da Tribunal dalje uslovljava Srbiju i EU i prolongira parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju.

"Ako se naš dosadašnji napor ne vrednuje na adekvatan način, ne vidim motiv koji može da utiče na ljude koji sprovode plan", rekao je Ljajić.

Ljajić smatra da će glavna tužiteljka tvrdnju da je Ratko Mladić u Srbiji ponavljati sve dok on ne bude bio nađen i izručen Tribunalu, "iz prostog razloga što i u Tribunalu i dobrom delu međunarodne zajednice vlada uverenje da će Srbija ispuniti te obaveze ako bude pod konstantim pritiskom". "To je metod pritiska, a ne proizvod saznanja da je on u našoj zemlji", objasnio je Ljajić.

Funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović izjavio je kako očekuje da će sledeći izveštaj koji Karla del Ponte bude podnela EU biti pozitivan i da će Srbija ući u narednu fazu evroatlantskih integracija.

Svilanović je za B82 ocenio da dolaskom u Beograd Karla del Ponte pokušava da s Vladom Srbije nađe argumente koji bi omogućili parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju.

"Moj utisak je da je i njoj stalo da onim što radi ne ometa političku stabilizaciju Srbije i približavanje EU, ali je istovremeno svesna da je nemoguće da Srbija postane članica EU a da ne obavi sve što je preostalo u vezi sa saradnjom s Tribunalom", kaže on.

"Rekao bih da je olako reći da je pala cena. Nije pala cena, to su veoma važne stvari za demokratiju u Srbiji. Istovremeno, od suštinskog značaja za očuvanje demokratije u Srbiji jeste nastavak pridruženja EU i rekao bih da tu postoji razumevanje Karle del Ponte i Evropske komisije", kaže Svilanović.

Šutanovac: Lično naređujem provere

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da se pretresi kasarni ne obavljaju isključivo zbog Ratka Mladića. "Želimo da se uverimo i da u tim objektima niko ne boravi neovlašćeno. Mislim da ne moram da podsećam na slučaj 'Topčider'", rekao je Šutanovac za Večernje novosti.

"Lično određujem objekat koji će se proveravati. Tako dobijam kompletnu sliku o određenom objektu, saznam u kakvom je stanju, da li se dobro čuva, ima li neovlašćenih osoba unutra. Ne moram da čitam izveštaj o tome ima li tamo haških optuženika jer sam ubeđen da ih nema", naglasio je Šutanovac.

EP usvojio izveštaj o Srbiji

Evropski parlament usvojio je juče izveštaj slovenačkog poslanika Jelka Kacina o Srbiji i pozvao je na punu saradnju s Haškim sudom. EP je saopštio da je saradnja s Haškim sudom preduslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji Srbije i EU.

Tom prilikom, izvestilac Evropskog parlamenta za napredak Srbije, slovenački poslanik Jelko Kacin, izjavio je da je istina da EU neće biti potpuna dok Balkan ne bude deo nje, ali ne po svaku cenu.

"Srbija mora da dokaže da je predan i partner u kog se može imati poverenja, posebno na području vladavine prava. Zato pozivam Srbiju i njene državljane da se probude i pomognu sebi i susednim državama i odigraju konstruktivnu i pozitivnu ulogu u regiji", rekao je Kacin.

On je dodao da je zadovoljan izglasavanjem njegovog izveštaja, ali da, iako je Srbija tokom poslednjih meseci poboljšala saradnju s Haškim sudom, mora za potpis Sporazuma sa EU da ispuni preduslov pune saradnje.

Kacin se nada ca će izveštaj Karle del Ponte biti pozitivan i omogućiti komesaru EU za proširenje Oliju Renu da parafira Sporazum sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: